TULEVAISUUDESTA EI PUHUTA.  Nyt tuijotetaan nykyhetkeen tässä ja nyt, vaikka kaikki tukitoimet tähtäävät tulevaisuuteen.

Sanna Marinin hallitus jakaa avokätisesti velkarahaa kuin se olisi soppaa ja saippuaa. Kriisin keskellä se on oikein, mutta kriisin jälkihoidossa se on väärin.

Uppiniskainen hallitus siirtää kerta toisensa jälkeen huolen huomisesta tuonpuoleiseen aikaan, jotta poliittinen suosio ei katoaisi.

HALLITUKSEN ONGELMANA on, että vaikeat päätökset ovat poliittisesti aina liian aikaisia, kunnes ne ovat taloudellisesti liian myöhäisiä. Voiko kierteen katkaista?

SANNA MARININ kannalta olisi parasta, jos hänen hallituksensa kaatuisi erimielisyyksiin taloudesta. Kokoomuksen ja keskustan hätätilahallitus tekisi kipeät leikkaukset ja pelastaisi Suomen. Valtavan vastalausemyrskyn jälkeen pidettäisiin uudet vaalit ja Marin nousisi uudelleen valtaan ja alkaisi jakaa tukirahaa.

HALLITUSTA NEUVOVAT asiantuntijat esittävät, että paluu normaalioloihin on suunniteltava kriisiohjelman rinnalla. Miten sopeudutaan aikaan, jolloin valtio ei ylläpidä yrityksiä tukirahalla, maksa korotettuja sosiaalitukia ja lainaa kymmeniä miljardeja euroja valtion ja kuntien talouden turvaamiseksi. Miten koronalasku lopulta maksetaan?

VELKAFANTASIA on hallinnut taloutta viimeiset 10 vuotta. Suomi on ottanut valtiona, kuntina ja kotitalouksina lisää velkaa, kun nollakorot ja keskuspankkien painamat setelit ovat sen mahdollistaneet. Tästä on kehkeytynyt käsitys, jonka mukaan velan määrällä ei ole mitään merkitystä.

ESKO AHO on tiivistänyt tämän toteamalla: jos taloutta voitaisiin tervehdyttää velalla, Italian pitäisi olla maailman kukoistavin kansakunta.

Jos velalla ei ole merkitystä, miksi koronasta eniten kärsineet Italia ja Espanja eivät ota lisää velkaa, vaan ne haluavat avustuksia ja tukea muilta EU-mailta.

HALLITUKSELLE SOPII harhaoppi, jonka mukaan valtiovalta pelastaa kaiken. Tämä sopii vihervasemmistolaiseen ideologiaan, mutta on vastoin kansantalouden lakeja. Julkisella vallalla ei ole omaa rahaa, vaan varat kertyvät kansalaisten tekemästä työstä ja maksamista veroista. Yrityksille maksetut pandemiatuet kustannetaan lopulta työnteolla ja veroilla. Siksi työtä tekevää luokkaa pitäisi kiinnostaa helpon rahanjaon rinnalla rahan tekemisen vaikeus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *