TERAPIAKESKUS VASTAAMON kaltaisia vakavia tietomurtoja on Suomessa ollut useita. Tunnetuin on ulkoministeriössä 2013 paljastunut erittäin taitavasti toteutettu hakkerointi, jonka tarkkaa ajankohtaa, kestoa ja tekijöitä ei ole saatu selville.

Ulkopuolinen taho oli käyttänyt väärennettyjä sähköposteja ja nettisivujen koodeihin kätkettyjä vakoiluohjelmia. Ministeriö on vakuuttanut, etteivät kyseessä olleet kaikkein kriittisimmät ja arkaluontoisimmat tiedot.

HELSINGIN SANOMIEN tietojärjestelmiin murtauduttiin samoihin aikoihin kuin ulkoministeriöön 2013–2015. Tarkkaa ajankohtaa, kestoa ja varastettujen tietojen laatua tai määrää ei tunneta. HS-murron epäillään tapahtuneen samalla tavalla kuin ulkoministeriössä. Yhtiö ei itse tiennyt murrosta. HS ei ole uutisoinut tapahtumaa.

VIESTINTÄVIRASTON TUTKIJA kertoi HS-murrosta 29.11.2017 Päätoimittajayhdistyksen järjestämässä kyberturvallisuutta käsitelleessä seminaarissa. Paikalla oli kymmeniä yhdistyksen jäseniä, joista yksikään ei julkaissut uutista.

Itse saatoin julkaista tiedot tietokirjassani Uutisissa valheita, valheista uutisia (Art House ss. 237–238) vuonna 2019.

SUOJELUPOLIISI arvioi, että tietomurtojen takana on valtiollinen toimija, sillä kellään muulla ei ole käytössään vastaavia resursseja. Paras veikkaus kohdistuu Venäjän valtion rahoittamaan verkkovakoiluryhmään Turlaan

USEAT MEDIAT ovat joutuneet HS-murron kaltaisten hyökkäysten kohteiksi. Alkuvuonna 2015 Venäjän sotilastiedustelu (APT28) pimensi ranskalaisen TV5 Monde -kanavan ulkomaille suunnatut lähetykset.

Tietomurto oli toteutettu vuosia ennen kuin sabotaasi tehtiin. Kaapatuiksi tulivat myös tv-kanavan sosiaalisen median tilit, joilla julkaistiin ISIS-järjestön kyberkalifaatin aineistoja ja teksti ”Je suis ISIS”. Operaatio osoittaa Venäjän kyvyn tunkeutua EU-maiden heikosti suojattuihin tietoverkkoihin. Tihutyö yritettiin vierittää ISIS-terroristien tekemäksi. Sillä ei kuitenkaan ole tietomurtoihin yltäviä voimavaroja, eikä kyberkalifaattia ole olemassa.

VENÄLÄISET HAKKERIT toteuttivat vastaavan pimennyksen myös Ukrainassa syksyllä 2015, jolloin maassa oli paikallisvaalit. Alueellinen uutisvälitys keskeytyi, ja pelon ilmapiirillä pyrittiin vaikuttamaan kansalaismielipiteeseen.

QATARIN UUTISTOIMISTON tietojärjestelmiin murtauduttiin 2017, ja sen nimissä julkaistiin keksittyjä uutisia ja levitettiin vihapuheita. Seurauksena oli laaja arabimaiden välinen poliittinen selkkaus, jonka seurauksena Qatar suljettiin ulos alueen yhteistyöstä. Tietomurron tekijää ei ole paljastettu, mutta sen epäillään olevan Iranin valtio.

AHVENANMAAN koko internet-liikenteeseen kohdistui massiivinen palvelunestohyökkäys, jolla oli vaikutuksia myös viranomaistoimiin. Se toteutettiin syksyllä 2017 Venäjän Itämeren alueella toteuttaman sotaharjoituk­sen ensimmäisenä päivänä. Teon tekijää ei ole julkistettu.

TELEVISIOYHTIÖITÄ kohtaan on tehty useita palvelunestohyökkäyksiä ja tietomurtoja muun muassa Britanniassa. Tapauksia ei ole niiden vakavuuden vuoksi julkistettu. Päätöksen takana ovat olleet niin viranomaiset, teknologiayhtiöt kuin uutismedian kustantajat, jotka pelkäävät imagotappioiden lisäksi kansalaisten turvallisuudentunteen murenemista.

USEAN TIETOMURRON todellisina uhreina ovat yksittäiset kansalaiset, joiden identiteetti ja henkilökohtaiset tiedot ovat joutuneet vääriin käsiin. Siksi on kohtuutonta, että murroista vaietaan.

HELSINGIN SANOMIEN päätoimittajat vetosivat tänään, ettei kukaan antaisi periksi Vastaamon kiristäjille, eikä kurkkisi vuodettuja tietoja. Se on hyvä ja oikeamielinen vetoomus.

Samalla on paikallaan, että HS:n päätoimittajat kertovat, minkä tietävät lehteensä kohdistuneesta hakkeroinnista. Minulla ja muilla HS:n asiakkailla on oikeus tietää, onko identiteettiäni voitu käyttää rikollisiin tarkoituksiin. Mielestäni myös tietosuojavaltuutetun pitää ottaa kantaa tähän tapaukseen jo yleisen edun nimissä.

One Response

  1. #maammelaulu Helsingin Sanomiin hyökättiin 2013–2015 kuten Vastaamoon eikä tapausta ole julkistettu. Kustantajat pelkäävät imagotappioita, vaikka heidän asiakkaansa ovat ehkä menettäneet identiteettinsä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *