ILLUUSIOIDEN RAKENTAMINEN on politiikan taidetta. Donald Trump loi salaliittoteorioita, joissa hänelle tarkoitettu hyvä varastettiin juuri, kun se oli käden ulottuvilla. Vastaavia esimerkkejä löytyy historiasta ja nykypäivästä kasapäin.

MEILLE USKOTELLAAN, että valtion velkaa ei tarvitse maksaa takaisin, kun valtio kuitenkin ottaa uutta velkaa. Kertomatta jää, että korot vaihtelevat joka lainaerässä. Kun halpa vaihtuu kalliiseen, velan hinta käy kovaksi. Uskon asioihin kuuluu myös luulo, että uutta verotettavaa löytyy vaikka kuinka paljon.

SIXTEN KORKMAN esitteli Helsingin Sanomissa (10.11.) keinoja koronalaskun maksamiseksi. Hänen perusviestinsä oli, ettei valtion ja kuntien ongelmia voida loputtomasti ratkoa lisävelalla, vaan kohta on maksun aika.

Korkman ei esitä palkkaverotuksen kiristämistä, koska se tunnetusti vähentää työhaluja niin työssä käyvien kuin työtä hakevien keskuudessa. Tarvitaan siis kiertoteitä, jotka eivät suoralta kädeltä näytä veronkorotuksilta.

Korkmanin heikentäisi työttömyysetuja ja katkaisisi eläkeputken samalla, kun lisättäisiin paikallista sopimista. Pakettiin koplattaisiin pörssissä noteeraamattomien yritysten osinkoverojen kiristys. Arvokiinteistöille säädettäisiin raippavero ja ruoan arvonlisäveroa korotettaisiin.

SANNA MARININ hallituksen listoita löytyvät ympäristöverojen, jätemaksujen, autoilun ja omistamisen kulujen nostoja. Sen enempää Korkmanin kuin Marinin listoilla ei ole julkisten kulutusmenojen leikkauksia.

Ajatuksena on, että kaikki nykyiset toimet tarvitaan nykyisessä muodossaan. Sote-uudistuskin lisää hallintoa ja kasvattaa käyttömenoja, kun uudistuksella ei edes tavoitella tuottavuuden nostoa ja kustannusten karsimista.

MENOJEN PYSYVYYDEN ja jatkuvan kasvattamisen illuusio on harhakuva, joka näyttää kaikkien poliitikkojen esikuvalta. Sen taustalla on ajatus, että julkisia tuloja (veroja ja maksuja) voidaan kasvattaa äärettömästi. Vain taivas on rajana, jos sekään.

Julkisen talouden korjaustoimet ilman vanhojen menojen leikkaamista on hiekalle rakennettua utopiaa. Tämän pilvilinnan rakentaminen ei ole onnistunut missään talousjärjestelmässä.

KAIKISSA KRIISEISSÄ joudutaan panemaan asioita tärkeysjärjestykseen. Korona on siirtänyt kiireettömiä hoitoja ja kiireellisiä syöpäleikkauksia. Lentämiseen ei panna rahaa, kun pelätään lähikontakteja kanssamatkustajiin. Autoilu on lisääntynyt, kun tartuntariski on joukkoliikenteessä yksityisautoilua suurempi.

Julkisia menoja on arvioitava uudelleen jo senkin vuoksi, että ikäluokat pienenevät (kouluja ja päivähoitoa tarvitaan vähemmän), kouluttamattomien kysyntä työmarkkinoilla laskee, ikääntyneiden väestöosuus kasvaa (hoivan tarve kohoaa) jne. Menoja on voitava kohdentaa uudelleen myös niin, että menoeriä poistetaan kokonaan.

SUURIN ILLUUSIO on, että jonkin vaalin jälkeen valtaa nousee poliitikkoja, jotka vähentävät julkisia menoja. Ei sellaista tapahdu?

 

One Response

  1. Suurin illuusio on, että jonkin vaalin jälkeen valtaa nousee poliitikkoja, jotka vähentävät julkisia menoja. Ei sellaista tapahdu?#maammelaulu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *