AVOTAKKAA TAPPAA ENEMMÄN KUIN KORONAVIRUS. Puun pienpolton seurauksena Suomessa kuolee ennenaikaisesti 200 henkilöä joka vuosi.

Puun polttaminen takoissa, saunanpesissä ja lämpöuuneissa on Suomen ympäristökeskuksen mukaan suurin pienhiukkasten ja mustan hiilen päästöjen lähde Suomessa (Savolahti Mikko: Climate and health impacts of residential wood combustion in Finland, Puun pienpolton ilmasto- ja terveysvaikutukset Suomessa. Aalto yliopisto 2020).

Pienpoltto lisääntyy, kun muilla sektoreilla päästöt vähenevät.

Silti mitään ei tehdä? Ei tehdä, koska hiukkaskuolemia pidetään normijuttuina. Koronatartunta on poikkeusjuttu.

YMPÄRISTÖ- JA ILMASTOMINISTERI Krista Mikkonen (vihr.) ei ole puuttuneet puun pienpolttoon.

Ainoastaan presidentti Sauli Niinistö on ylläpitänyt keskustelua mustan hiilen ympäristövaikutuksista pohjoisen napajäätikön sulamiseen USA:n presidentti Donald Trumpin kanssa.

PIENHIUKKASTEN aiheuttamat kuolemat vähenisivät, jos eduskunta säätäisi ensimmäisenä maailmassa lain, joka kriminalisoi tulitikkujen raapimisen, nuotiot, avotakkojen ja puusaunojen käytön. Metsänomistajien klapikauppa säädettäisiin ympäristörikokseksi. Poliisi deaktivoisi puunpolttoon soveltuvat laitteet, kuten tehdään laittomille aseille.

KIELTOJEN RIKKOMISESTA saisi yhtä kovat sakot kuin ylinopeudella ajamisesta.

On selvää, että laki karkottaisi suuren joukon ihmisiä maaseudulta, kun Pentti Linkolan tyylillä toteutunut ekoasuminen ja klapilämmitys kävisivät mahdottomiksi.

Suuri osa kesämökeistä olisi jatkossa jääkylmiä. Metsien arvo ja maaseudun tulot laskisivat merkittävästi. Miksei näitä uhrauksia toteuteta ilmastonmuutoksen torjumiseksi? Kuka niitä vastustaa?

KRISTA MIKKONEN sen sijaan esittää punaisen lihan syönnin lopettamista. Tanskalaisen yliopistotutkimuksen (”Rødvin og søde sager er en klimasynder ligesom rødt kød”. Danske Tekniske Universitetet Fødevareinstituttet 2019) mukaan virvoitusjuomien, makeisten ja alkoholin yhteenlaskettu ilmastovaikutus on samansuuruinen punaisen lihan kulutuksen kanssa.

LIHANSYÖNTI on elimistön ruokkimista, mutta nautintoaineet ovat väärän mielihyvän hankintaa. Niistä päästään eroon nautintoaineiden kieltolailla.

YMPÄRISTÖNSUOJELUSSA ohitetaan tutkimustieto, joka on poliittisesti epämiellyttävää ja äänestäjien nautintoja ja tuloja vähentävää? Aika kaksinaamaista peliä.

OLEN OLETTANUT, että vihreät olisivat valmiita kaikkiin nopeisiin keinoihin ihmisten ja ilmaston suojelemiseksi.

Olen väärässä.

2 Responses

  1. Puun pienpolton pienhiukkaset tappavat 200 suomalaista vuodessa, enemmän kuin koronavirus. Tulitikut, nuotiot, takat ja puusaunat on kriminalisoita, klapikauppa säädettävä ympäristörikokseksi ja poliisin on deaktivoitava polttouunit kuten laittomat aseet. Miksei toimita?

  2. Maailman ilmatieteenjärjestön pääsihteeri Petteri Taalas on todennut monta kertaa, ettei ilmastonmuutosta torjuta paniikilla vaan käytännön toimilla: Koko maailman ja myös Suomen tärkein kysymys on fossiilienenergiasta luopuminen, siis öljystä, kaasusta, kivihiilestä ja turpeesta. Se toteutetaan askel kerrallaan rakentamalla korvaavaa energiantuotanto maalämmöstä, auringosta, meristä, ilmasta, ydinvoimasta jne.
    Muutos ei toteudu yhdessä yössä panikoimalla, vaan määrätietoisella tekemisellä. Taalaksen mukaan maailma ei ole loppumassa ilmastonmuutokseen. Tätä viestiä pitäisi levittää.
    Koronavirusta ei osata tappaa eikä siihen ole vielä vastalääkettä, mutta sen leviämistä voi estää hygienialla ja välttämällä kansankokouksia. Näin toteavat WHO:n ja THL:n asiantuntijalääkärit. Ihmisille pitää kertoa suojautumisesta, johon ei kuulu paniikki.
    Tietääkseni mikään asia (sota, pandemia, ympäristöonnettomuudet) eivät ole ratkenneet tai niiden hoito helpottunut lietsomalla paniikkia kansan keskuuteen #Maammelaulu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *