TOISET KEHUVAT JA TOISET ARVOSTELEVAT, mutta ainoastaan kehut noteerataan. Pääministeri Sanna Marin (sd.) on paistatellut puolitoista kuukautta kansainvälisen kuuluisuuden valokeiloissa. Useat maailmanlehdet ovat hehkuttaneet kaunista kolmekymppistä maailman nuorimpana pääministerinä. Ollaan siitä iloisia. Suomi saa positiivista julkisuutta.
Kovin vähän palstatilaa toimittajat ovat antaneet kansainvälisen luottoluokittajan Fitchin varoituksille, joiden mukaan Suomen julkisen velan kasvu yhdistettynä väestön nopeaan ikääntymiseen on vakava uhka (https://yle.fi/uutiset/3-11175657).
Fitch laski (25.1.) Suomen luottoluokitusta. Hallituksen puheet talousongelmien korjaamisesta eivät ole vakuuttaneet kansainvälisen rahoituksen riippumattomia tarkkailijoita.
SANNA MARINIA ESITELTIIN Maailman talousfoorumin (World Economic Forum, Davos Sveitsi) valovoimaisena tähtenä, kun hänet kuvattiin konferenssikeskuksessa samalla käytävällä suurvaltojen poliittisten ja taloudellisten johtajien lähellä. Olen osallistunut toimittajana talousfoorumin kokouksiin 15 vuoden ajan (1990-luvun alusta 2010-luvulle). Voin vakuuttaa, että kuka tahansa saa itsensä samaan kuvaan maailman johtajien kanssa. Olisi ihme, jos Marinia ei olisi kätelty uutena tulokkaana.
On totta, että Davosissa kannattaa näyttäytyä. Mutta toista kertaa sinne ei voi mennä nuorena pääministerinä. Seuraavalla kerralla on oltava jo näyttöjä nuoruuden voimalla tehdyistä poliittisista päätöksistä.
SUOMEA HALLITSEE vihervasemmistolainen ja ay-liittoja myötäilevä hallitus. Siitä huolimatta olemme keskellä pahinta lakkoaaltoa sitten vuoden 2005. Tätä ei pystynyt estämään edes edellinen pääministeri Antti Rinne (sd.), joka monin keinoin sekaantui palkkaneuvotteluihin, vaikka ei olisi pitänyt. Marinin hallitus ei ole puuttunut lakkoiluun, kuin käyttämällä sen oikeutta siirtää lakkoja kahdella viikolla. Vaikka hallitus pysyisi erossa palkkaneuvotteluista, lakkojen taloudelliset vaikutukset kasaantuvat hallituksen niskaan.
SANNA MARIN on saanut olla rauhassa repivältä poliittiselta keskustelulta, kun eduskunta on ollut pitkällä joululomalla. Onko pääministeri käyttänyt tämän ajan vaikeiden päätösten valmisteluun satapäisen avustajajoukkonsa kanssa? Tuoko hallitus eduskunnan päätettäväksi helmikuun alussa ehdotukset työllisyyden parantamisesta, työhalukkuuden kasvattamisesta, työttömyysmenojen kasvun taittamisesta ja työn tarjonnan lisäämisestä, jotta väestön ikääntymisen kustannukset voidaan rahoittaa.
KANSA EI OLE SOKEA eikä sokaistunut parrasvaloista, tähtisumusta ja kiiltokuvajulkisuudesta. Tämä näkyy tuoreimmissa puoluekannatuksen mittauksissa, joissa demarien Marin ja keskustan Katri Kulmuni eivät ole laukaisseet puolueilleen kannatusvyöryä.
KANSA ja FITCHA ovat samaa mieltä.

4 Responses

  1. Heittääkö talouden arviointineuvosto kuraa Sanna Marinin niskaan, kun sen mielestä hallitus lisää julkisia menoja liikaa. Neuvoston mukaan (https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006388027.html) elvyttävä finanssipolitiikka ei ole lähivuosia perusteltua, sillä talouskasvun hidastuminen ei näytä johtuvan suhdanteista vaan talouden rakenteista. Hallitus on päättänyt lisätä pysyviä menoja vuositasolla 1,4 miljardia euroa. Se aikoo rahoittaa menolisäykset kiristämällä veroja ja kohentamalla työllisyyttä. Arviointineuvosto toteaa, että työllisyystavoitteen toteutuminen on epävarmaa. Sen mielestä olisi siksi ollut järkevämpi kääntää järjestys ja lisätä julkisia menoja vasta, jos työllisyystavoite toteutuu.

  2. Ilmastopolitiikassa luotetaan tieteeseen, mutta talouspolitiikassa uskomushoitoihin, valtion omaisuuden myyntiin ja rahojen kuluttamiseen juokseviin menoihin. Lypsävät lehmät lahdataan, maito juodaan ja lihat syödään. Luulisi kepulaisten ymmärtävän, mikä nälkä siitä seuraa.

  3. Pilkunviilaajat ovat taas estradilla näyttelemässä poliittista teatteria puolueiden kannatusmittausten virhemarginaalissa. Kaikki mitä tapahtuu kannatuslukujen numeroissa pilkun oikealla puolella, on viihdettä, populismia, huulenheittoa ja tyhjänpäiväistä tajunnanvirtaa.

  4. Vain 55 % 24-64-vuotiaista perusasteen koulutuksen suorittaneista on töissä. Tämän porukan pitäisi maksaa veroja ja kustantaa eläkkeitä eikä olla elätettävänä. Suomi ei pelastu töissä olevia ja eläkeläisiä lisäverottamalla vaan lisätyöllä. Miksei toimita?#Maammelaulu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *