A.-P. Pietilä

Päätoimittajana, toimittajana ja taloustoimittajana olen raportoinut politiikan, talouden, pankki- ja rahamaailman peitellyistä puolista 45 vuoden ajan. Minulla on laaja ja pitkäaikainen kokemus Suomen EU-politiikasta, poliittisesta vallankäytöstä ja maatalouspolitiikan kiemuroista. Sain vuonna 2009 valtion tiedonjulkistamispalkinnon elämäntyöstäni taloustoimittajana ja kirjastani Pankkikriisin peitellyt paperit.

Olen toiminut tulosvastuullisen media- ja liikkeenjohtajana tv-uutisissa, aikakaus- ja sanomalehdissä, kustantamisessa, mediamarkkinoinnissa, journalistisessa työssä ja liikkeenjohdon konsultoinnissa. Olen median sisäpiiriläinen, joka tuntee tiedonhankinnan keinot ja hallitsee kontaktit yritysjohtajiin, mainostajiin ja poliitikkoihin.

Olen tehnyt tv-ohjelmia, tuottanut niitä, ollut sanomalehtireportterina, uutistoiminnan päällikkönä, vastaavana päätoimittajana, kustantajana ja mediayrityksen toimitusjohtajana niin sanomalehtien kuin aikakauslehtienkin osalta. Olen saanut palvella useita suomalaisia mediayrityksiä kuten Talentumia (ent. Insinöörilehdet), MTV:tä, Sanoma Osakeyhtiötä ja TS-yhtymää, joka oli Taloussanomien vähemmistöosakas.

Työhistoriani liittyy tulokselliseen toimintaan monimutkaisissa organisaatioissa, joissa on johdettava omatoimisia ja itseohjautuvia luovia henkilöitä, kehitettävä uusia tuotteita ja toimintatapoja ja saatava ne myös toimimaan tuottavasti.

Osaamisiani ovat strateginen suunnittelu ja operatiivinen toteuttaminen, tulosten analysointi ja korjaavien toimenpiteiden kehittäminen monitahoisissa ongelmatilanteissa. Ihmisten johtaminen ja valmentaminen ovat työkaluja tulosten tekemiseksi. Olen neuvottelija ja yhteistyömuotojen etsijä. Uskon sitouttavaan ja kannustavaan johtamiseen, joka tähtää koviin ja määrätietoisiin kaikkia tekijöitä palkitseviin tuloksiin.

Haasteikseni on annettu muutoksien läpivienti, uusien tuotteiden kehittäminen, uusille toimialoille levittäytyminen ja organisaatioiden trimmaaminen kilpailutilanteissa. Olen toteuttanut usean median toiminnallisen muodonmuutoksen ja kehittänyt kokonaan uusia ansaintamahdollisuuksia. Olen toiminut vaikeissa tilanteissa ja kovissa tulospaineissa menestyksellisesti ja tavoitteiden mukaisesti.

Mediaportfolion johtaminen on kuulunut toimenkuvaani useita vuosia toimiessani Startel Oy:n (Uutistoimisto Startel, Taloussanomat, Taloussanomat-verkko, yhteisyritykset) toimitusjohtajana ja tulosvastuullisena vastaavana päätoimittajana Ilta-Sanomien lehtiperheessä (Ilta-Sanomat, Plus, IS TV-lehti, IS-Veikkaaja, IS-urheilulehdet, IS-verkkopalvelu ja IS Urheilu-uutiset Nelosella).

Vastuuni ovat olleet niin teknisiä, taloudellisia kuin journalistisia televisiossa, painoviestinnässä ja verkkojulkaisemisessa. Projektit ovat olleet kokonaisvastuullisia ja edellyttäneet merkittävää henkilökohtaista panosta. Useat hankkeeni ovat ajoittuneet isoihin toimituksellisiin ja mediataloudellisiin murtokohtiin, jotka ovat ensimmäisenä Suomessa näyttäneet tietä uuteen suuntaan. Niissä on kokeiltu ja luotu uusia käytäntöjä ja prosessimalleja. Monikanavatuotannon kehittäminen ja perustaminen Sanoma Osakeyhtiöön toteutettiin ensimmäisenä Taloussanomissa 1997 ja malli siirrettiin toimestani Ilta-Sanomiin 2003–2006.

Johtamisen ja kehitystyön ohella olen ylläpitänyt henkilökohtaisia taitojani niin journalismissa, aktiivisessa uutishankinnassa ja tietokirjojen kirjoittamisessa sekä median eri ammattiryhmien valmennuksessa sekä mediakonsultoinnissa. Art House Oy julkaisi vuonna 2018 median konsultointia käsittelevän tietokirjani: A.-P. Pietilä; Uutisista viihdettä, viihteestä uutisia.

Olen esiintynyt ja edustanut paljon julkisuudessa ja luonut laajat yhteydet suomalaiseen yhteiskuntaan ja kansainvälisiin yhteisöihin niin politiikan kuin taloudenkin alalta. Erityisesti suhteet Pohjoismaihin, Saksaan ja Yhdysvaltoihin ovat olleet hoidossani.

Työkokemus
 • freelance-toimittajana 1976–1983 useissa aikakauslehdissä (mm. Seura, Apu, Insinööriuutiset ja useat alueelliset lehdet), joissa erikoistuin politiikan ja talouden aiheisiin
 • taloustoimittajana ja uutispäällikkönä Insinööriuutisissa (nyk. Tekniikka & Talous) 1983–1987, jolloin perehdyin yritystalouden ja teknologian uutisointiin sekä rahoitusmarkkinoihin
 • uutispäällikkönä 1987–88 MTV:n Kymmenen uutisissa ja toimituspäällikkönä MTV:n uutisissa ja ajankohtaisohjelmissa 1988–1989, jolloin tuotin uutisia, juonsin ajankohtaisohjelmia ja kehitin uusia ajankohtaislähetyksiä (Seitsemän jälkeen ja aamutv:n peruskuviot)
 • toimituspäällikkönä Ilta-Sanomissa 1989–1997 vastuullani oli Ilta-Sanomien siirtäminen sähköiseen sivunvalmistukseen, tekstin- ja kuvatuotannon digitalisointi ensimmäisenä sanomalehtenä Sanoma Osakeyhtiössä. Lisäksi olin mukana uutistoiminnan johtamisessa ja kirjoitin säännöllisesti talouskolumneja mm. pankkikriisistä, talouslamasta ja yritystaloudesta
 • vastaavana päätoimittajana Taloussanomissa ja uutistoimisto Startelissa 1997–2002 tehtävänäni oli uuden sanomalehden journalistinen perustaminen, toimituksen ja tekniikan investoinnit ja rekrytoinnit
 • Startel Oy:n (Taloussanomat ja Uutistoimisto Startel) toimitusjohtajana 1988–2000 ja yhtiön tytäryhtiöiden (uutisreferaattien tuottaja Esmerk Oy:n, Elisan ja Sanomien yhteisyrityksen Onbusiness Oy:n ja HEX:n ja useiden pankkiiriliikkeiden ja Startel Oy:n yhteisen verkkokaupan Online Funds Oy:n) hallitusten puheenjohtajana.
 • Taloussanomien ja uutistoimiston toiminnassa otettiin ensimmäisenä käyttöön uutisteollinen tuotantotapa, jossa yhdistettiin lehden, verkkopalvelun ja uutistoimiston journalistiset ja kaupalliset toiminnot.
 • Ecovision Ab:n hallituksen jäsen 1998–2000. Yhtiö noteerataan Tukholman pörssissä ja se tuottaa kansainvälistä talousinformaatiota uutistoimistoille ja yrityksille. Ecovision oli Sanomien osakkuusyhtiö.
 • vastaavana päätoimittajana Ilta-Sanomissa, urheilulehti IS Veikkaajassa, viikkolehti Plussassa, IS TV-lehdessä ja IS-urheilu- ja ristikkolehdissä 2003–2006, jolloin tehtävänäni oli päälehden toimituksellinen, tekninen ja mediataloudellinen muuttaminen monikanavajulkaisemiseen (päivittäinen uutislehti, aikakauslehtiformaatin viikoittaiset urheilu-, tv- ja viikonvaihdelehdet, kuukausittaiset erikoisaikakauslehdet, 24-tunnin verkkopalvelu ja päivittäinen tv-urheilulähetys Nelosen kanssa
 • Ilta-Sanomien vastaavalla päätoimittajalle kuului myös levikin tulosvastuu
 • Sanoma Osakeyhtiön johtoryhmän jäsenenä 1997–2006.
 • liikkeenjohdon ja viestinnän konsulttina (A-PP Communication and Consulting Oy), vapaana toimittajana ja tietokirjailijana 2006-2008. Asiakkainani ovat usean pörssiyhtiön hallitukset ja ylin johto. Olen neuvonut ja valmentanut heitä sekä toiminut elinkeinoelämän järjestöjen mediakonsulttina sekä mediayhtiöiden neuvonantajana. Toimin samaan aikaan Suomen Kuvalehden talouskommentaattorina ja tietokirjailijana
 • Suomen Lehtiyhtymä Oy:n julkaisujohtajana 2008-2014 vastasin kaupunkilehtiryhmän kehittämisestä ja valtakunnallisen laatukaupunkilehtien ketjun perustamisesta
 • Keskisuomalainen Oy:n johtoryhmän jäsenenä 2014-2017 vastasin Etelä-Suomen Media Oy:n toiminnasta toimitusjohtajana ja useiden lehtien vastaavana päätoimittajana
 • tietokirjailijana liikkeenjohdon ja viestinnän konsulttina (A-PP Communication and Consulting Oy) vuodesta 2017 lähtien

Tutkivana toimittajana olen julkaissut tietokirjoja, joissa on yhteensä yli 3.000 sivua:

 • Ruokarahan sisäpiiri. Kalliin ruoan ja köyhien viljelijöiden maa (Art House 2019)
 • Uutisissa valheita, valheista uutisia (Art House 2018)
 • Miten media valitsee aiheensa. Kirjassa; Tieteen yleistajuistaminen (Toim. Urpu Strelmann ja Johanna Vaattovaara, Gaudeamus 2013)
 • Pankkikriisin peitellyt paperit (Art House 2009)
 • Hallitse mediapeli. Muuten media hallitsee sinua (yhdessä Markku Hurmerannan kanssa, Infor 2008)
 • Uutisista viihdettä, viihteestä uutisia. Median muodonmuutos (Art House 2007)
 • Sinivalkoinen vuorineuvos, Yrjö Niskanen (Gummerus 1997)
 • Presidentin pankki, kertomus Suomen Pankista (Art House 1996)
 • Pankkikirja, Miksi veronmaksajat menettivät miljardinsa (Art House 1995)
 • Maatalousmafia syö rahamme (Gummerus 1994)
 • Oikean Paukun tarina, pääkonsuli Heikki Tavela, tasavallan takapiru (Gummerus 1992)
 • Kultarannan pursiseura (Tietosanoma 1990)

Arkistotietojen perusteella olen kirjoittanut noin 3.000 lehtijuttua ja kolumnia, tuottanut ja juontanut noin 100 tv-lähetystä, tehnyt noin 800 Ilta-Sanomien lööppiä ja osallistunut muiden kirjoittamien teosten ja julkaisujen toimittamiseen ja editointiin.

Olen luennoinut sekä toimittamisesta että mediataloudesta ainakin 100 kertaa eri oppilaitoksissa, seminaareissa ja yrityksissä Suomessa, Yhdysvalloissa, Tanskassa, Ruotsissa, Sveitsissä ja Saksassa.  Mielenkiintoni on kohdistunut erityisesti mediatalouden murrokseen, joka on muokannut perinteisestä uutishankinnasta ja juttujen kirjoittamisesta uutisteollisuutta. Samalla sanomalehtiyhtiöt ovat muuttumassa monikanavaan perustuviksi sisältötehtaiksi, joissa digitaalisella verkkojulkaisemisella on merkittävä asema nopean uutistiedon välityksessä ja luokitellun ilmoittelun julkaisualustana.

Koulutus

Perus- ja jatkokoulutus

– ylioppilas Turun Suomalaisesta Yhteiskoulusta 1973

– valtiotieteen opinnot Turun Yliopistossa (1976-80) ja tiedotusopin opinnot Tampereen Yliopistossa (1979), joita täydensin Århusin journalistiyliopistossa Tanskassa (1984 ja 1987), liikkeenjohdon kursseja Lifimissä  ja European Management Centerissä Brysselissä ja Lontoossa (1984-1989),  American Press Institutin koulutuksessa Yhdysvalloissa (1995 ja 1999), mediatalouden ja mediajohtamisen koulutus  SanomaWSOY  Executive Program (SWEP-johtajakoulutus) Executive School of Business, Helsinki University of Technology, 2001-2002.

Muut opinnot

– saksan kieliopinnot, Bern Sveitsi, 1970

– englannin kielikoulutus Yhdysvalloissa ja Englannissa 1984 ja 1991

– opintomatkat: Kiinan laaja kiertomatka ja Hong Kong 1988, EY-maiden kiertomatka ja Brysselin hallinnon opintojakso 1993-94, Yhdysvallat ((US. Governement Exchange Visitor Program)1999, Malesia ja Singapore 2000

– Maanpuolustuskurssi 141 (Maanpuolustuskorkeakoulu), 1997

– Talouspolitiikan johtamiskurssi 45 (Valtioneuvoston kanslia), 1998

– Sitran Suomi 2015-koulutusohjelma (Helsinki, Peking, Moskova, Berliini, Tallinna), 2002

Kielitaidot
 • ruotsi hyvä
 • englanti hyvä
 • saksa hyvä
 • suomi erinomainen
 • ranska alkeet
 • espanjan alkeet
Henkilötiedot

– synt. 16.04.1954 Turussa

– avioliitossa (1977)

– kaksi aikuista tytärtä

– harrastan taloushistoriaa, politiikan seuraamista erityisesti Euroopan unionin kehitystä, metsästystä, ulkoilua koiran kanssa, merenkulkua ja harjoittelen golfin alkeita sekä osallistun länsisuomalaisen partionuorisotyön varainhankintaan

– poliittisesti sitoutumaton

– asun Turussa

 

Luonneprofiilini

Näin minua kuvaillaan mm. Psykon ja MPS:n tekemissä henkilöarvioissa:

Olen määrätietoinen, tulos- ja kasvuhakuinen ja innostuva. Esitän asiani selkeästi, tarkasti ja mukaansatempaavasti. Luonteeni on avoin, positiivinen ja ulospäin suuntautunut. Uuden luominen kiehtoo minua koko ajan ja olen valmis osallistumaan uusiin hankkeisiin, mikäli asetetut tavoitteet ja haasteet ovat kannustavia. Sitoudun niihin tiukasti ja vedän myös muut mukaani. Hankalissa tilanteissa pystyn suostuttelemaan vastaan hangoittelijat, jos tehtävien suorittaminen sitä edellyttää. Olen mieluummin neuvottelija kuin käskijä ja yritän löytää yhteisen tien mennä eteenpäin. En anna periksi vaikeissakaan tilanteissa. Arvostan itsenäistä työtä, mutta viihdyn hyvin ryhmässä. Haluan järjestää rutiinit niin, että saan aikaa uusien asioiden kehittämiselle.

Siedän suuriakin tulospaineita ja epävarmuutta, mikäli esimieheni ovat myös sitoutuneet asetettuihin haasteisiin. Edellytän itseltäni ja muilta korkeaa moraalia ja eettisten periaatteiden noudattamista.

Reagoin asioihin toisinaan liian nopeasti ja olen joskus kärsimätön, jos muut eivät etene mielestäni riittävän ripeästi. Tiedostan tämän ja joudun muistuttamaan itseäni siitä, kun toimin ryhmässä ja teen päätöksiä.  Haluan saada oikeudenmukaista ja rehellistä palautetta. Pidän tärkeänä, että työni tuloksia arvostetaan.

Luottamustoimet:
 • Taloustoimittajat ry:n hallituksen varapj. 1991–1993
 • World Editors Forumin jäsen 1997–2006, kansainvälinen johtavien toimittajien yhteistyöfoorumi
 • World Economic Forumin Media Fellows´n ainoa suomalainen jäsen 1993-2006
 • Varsinais-Suomen Partiosäätiön valtuuskunnan jäsen