TUNTUU PAHALTA, kun lähimmäiset on työnnettävä kahden metrin päähän. Vielä pahemmalta tulee tuntumaan miinus 10 prosentin kansantalous, joka työntyy ihon alle.

Näyttää varmalta, että bruttokansantuotteemme (BKT) on kuluvan vuoden lopussa pudonnut vuoden 2008 tason alapuolelle.  Romahdus ei ole tilastollinen ilmiö, vaan jokaista suomalaista kouraiseva kohtalo. Kyse on työn, tuotannon ja rahanarvoisten asioiden häviämisestä.

TALOUSVIISAIDEN työryhmän puheenjohtaja Vesa Vihriälä varoittaa, että ikävät vaihtoehdot ovat aikaisempaa todennäköisempiä. Niihin pitää varautua heti eikä syksyllä. Vihriälän tehtävänä on sanoa se, mistä Sanna Marinin (sd.) hallitus vaikenee.

ROMAHDUKSESTA ei nousta hetkessä. Vuoden 2008 finanssikriisin aiheuttama BKT:n lasku pystyttiin kuromaan umpeen vasta 2017. Kun nyt palaamme 2008 tasolle, menetämme vuosikymmenen saavutukset kertaheitolla.

Edessä on pitkä marssi entiselle tuotannon tasolle ja sille lähdetään niin valtion kuin kotitalouksien osalta suuremmassa velkalastissa kuin vuonna 2008 tai 2017.

ON VALHETTA uskotella, että hallitusohjelman miljardiuudistukset ja sosiaalietuuksien parannukset voisivat toteutua. Hallitus joutuu perumaan kaiken sen, millä se voitti äänestäjät puolelleen viime eduskuntavaaleissa.

DEMARIEN KANNATUS on suurelta osin Sanna Marinin suosion varassa. Samalla tavalla keskustan kannatus kohosi Juha Sipilän henkilökohtaisella kansansuosiolla. Kun lopulta on tehtävä leikkauksia, Marinin suosio voi haihtua Sipilän mallin mukaisesti.

UUDELLA VELALLA annetaan kansalle ja kansantaloudelle hätäapua, mutta pitkän aikavälin toimilla on luotava edellytykset hyvinvoinnin jatkumiselle.

KRIISI OSOITTAA, että yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus on määriteltävä uudelleen.  Vastuuttomuus omasta elämästä, terveydestä ja perheestä, työstä kieltäytyminen ja toisten kustannuksella eläminen ovat tiensä päässä. Terveys ja hyvinvointi eivät ole arvokkaan elämän tarkoitus, vaan edellytys luoda jotakin hyödyllistä koko yhteisölle.

Jos ilmaiseksi hankittu koulutus tai tutkinto eivät auta työllistymään, vastuu ei ole yhteiskunnan vaan yksilön. Omasta tahdosta tehdyt väärät valinnat eivät ole peruste sosiaaliturvan varassa elämiselle. Sosiaalipolitiikalla huolehditaan vajaakuntoisista, mutta tulontasauksella ei voida ylläpitää perusteettomasti toimettomia.

TALOUDEN RAJOITUKSET ovat faktoja, vaikka demarit, vihreät, keskusta ja vasemmistoliitto muuta väittivät eduskuntavaalien alla.

Talouden tasapainotus etuja leikkaamalla ja velkoja lyhentämällä rikkovat hallituksen yhteisrintaman. Sama koskee ay-liikkeen näennäistä solidaarisuutta, kun edunvalvonta kriisiytyy rahojen loppuessa eri tahdissa eri toimialoilla. Tämä on jo nähty kunta-alan työmarkkinaneuvotteluissa.

PANDEMIA PALJASTAA karulla tavalla hallitsemattoman talouspolitiikan, sinisilmäisen etujen lisäämisen ja holtittoman velkaantumisen seuraukset.

Kansantalouden liikkumavara syötiin 10 vuotta jatkuneella nousukaudella eikä vararahastoissa ole törmäystä vaimentavia puskureita.

VIRUSKRIISI POIKKEAA monella tavalla edeltäjistään, mutta valtion rahojen loppuminen ei ole muuksi muuttunut. Velka on edelleen velkaa, jonka tulevat sukupolvet maksavat.

KORONAN SOTAKORVAUKSET rasittavat suomalaisia vielä vuosikymmeniä. Siksi pitää puhua koronasodan kustannuksista ja kustannusten kattamisesta.

One Response

  1. Kuusi viikkoa sitten kirjoitin: PITKITETTY KORONASÄÄNTELY johtaa Suomessa valtiontalouden vararikkoon, kansalaisten konkurssiin (työttömyyspäivärahat, eläkkeiden leikkaukset) ja kansantalouden ja koko yhteiskunnan romahtamiseen.
    Missä viipyy laajennettu (~koko kansan) testaus kuten Koreassa ja Saksassa jatkossa, ja Islannissa ja Virossa? Entäpä jo kolmessa maassa käytössä olevat pikatestit? Ja kännykkäseuranta?

    Kuukausi sitten kirjoitin: Globaalistikin tilanne näyttää toivottomalta. Edes EU ei ole pystynyt luomaan mitään yhteistä strategiaa siitä, miten korona voitetaan ja kansantalouksien romahtaminen pyritään estämään. Pelkästään EU-tasolla voidaan puhua GDPn >10% leikkautumisesta, miljoonien (pien)yritysten konkursseista ja kymmenien miljoonien ihmisten työttömyydestä. Tämä tullaan näkemään jo kahden kuukauden kuluttua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *