MEDIAKENTÄN SUURJAKO ON TEHTY. Kotimaassa toimii lehtilukumäärällä mitaten suurimpana jyväskyläläinen Mediatalo Keskisuomalainen, helsinkiläinen Sanoma ja oululainen Kaleva. Seuraavan isomman järjestelykierroksen nappuloina ovat turkulainen Turun Sanomat, seinäjokelainen Ilkka-Pohjalainen, hämäläinen Hämeen Sanomat ja joensuulainen Karjalainen.
SANOMIEN PALUU paikallisten painettujen sanomalehtien kustantajaksi on merkki kolmesta asiasta. Ensimmäisellä jaetaan suurten asutuskeskusten (tärkeimpänä Tampere ja Pirkanmaa) asiakkaat (lukijat ja lehtien tilaajat).
Toiseksi ketjutetaan valtakunnallinen ilmoittelu paketteihin, joita voidaan tarjota yhdestä myyntipisteestä asiakaskohtaisella hinnoittelulla.
Kolmantena, mutta tulevaisuudessa tärkeimpänä, on asiakkaiden kohtaaminen henkilökohtaisten sisältö- ja mainostarpeiden tasolla.
OSTOKOHTEEN ARVOKKAIN OSA on Aamulehti, jota Alma Media on kaupitellut jo vuosia eri tahoille, mutta hinta on ollut erittäin korkea. Alma on päättäväisesti irrottautunut alue- ja paikallislehdistä mm. Lapin Kansasta 2018. Sanoma osti myös Alman suuren rotaatiopainon, joka tarvitsee jatkossa ostettujen lehtien ja Alman Kauppalehden ja Iltalehden painatuksen ollakseen järkevässä käytössä.
Sinänsä pienten painettujen paikallislehtien kustantaminen ei ole Sanoman näkökulmasta kannattavaa eikä toiminnallisesti järkevää. Pienten lehtien tuotot eivät riitä suuren konsernin yleiskulujen maksamiseen.
OMISTUKSEN KETJUTUKSEN myötä myös sisällöt ketjutetaan. Muutoin ei voida saavuttaa kustannushyötyjä. Mediatalo Keskisuomalainen on onnistuneesti perustanut Uutissuomalaisen, joka tuottaa kaikille sen yli 60 lehdelle. Alman lehdistä Aamulehti ja Satakunnan Kansa ovat kuuluneet uutistuotantoyhtiö Lännen Mediaan, jossa Sanoma ei ole ollut osakkaana. Yrityskaupan myötä Lännen Media menettää kaksi suurta asiakastaan, mikä heikentää yhteistuotannon kannattavuutta. Tämä synnyttää paineita yhdistää Uutissuomalainen ja Lännen Median rippeet. Keskittyminen ja yhteistyö saavat nyt lisää potkua.
PAINETTUJEN SANOMALEHTIEN ilmoitustuotot ovat edelleen laskussa, mutta digitaaliset tuotot kasvussa. Liiketalouden näkökulmasta se merkitsee saneerauksia perinteisessä toiminnassa ja vauhditusta digitaalisuuden vyöryttämisessä.
SANOMAN TEKEMÄ KAUPPA nostaa sisältöjen arvon ja merkityksen mediakilpailun tärkeimmäksi tekijäksi. Mikä media pystyy tarjoamaan kohderyhmälleen tietoa, joka on helposti omaksuttavaa, hyödyllistä, arkea auttavaa ja ennen kaikkea luotettavaa. Tämä on valtava haaste peukutusyhteiskunnassa, jossa suosion mittarina on tunteenomainen tykkääminen asian totuuspohjasta riippumatta.
MERKITTÄVÄ YRITYSKAUPPA vahvistaa näkemystä, jonka mukaan median tulevaisuus ei aukea kaikille nykyisille omistajille. Osa tulee kellahtamaan ojaan ja allikkoon, sillä digitalisaatio, printin tulojen lasku, alustatalouden vahvistuminen ja Yleisradion verovaroilla sementoitu asema ovat liikaa useimmille yrittäjille.
DIGITAALISUUS JOHTAA kaikenlaisten tietopalvelujen (uutiset, sää, pankki, terveys, asiakastieto) yhdistymiseen yhteisille jakelualustoille. Niihin kytketään myös verkkokaupat, ruoan etämyynti, kiinteistönvälitys- ja matkailupalvelut (A.-P. Pietilä; Uutisissa valheita, valheista uutisia, Art House 2019).
Uutismedian ilmenemis- ja olomuoto tulevat muuttumaan nopeammin kuin tänään uskomme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *