MASKIGATE PEITTÄÄ enemmän median silmiä kuin suuta. Toimittajat meuhkaavat maskipakosta ja ravintoloiden valomerkin aikaistuksesta. Samalla jää monta muuta asiaa uutisoimatta.

KORONAN SEURAUKSET ennustettiin, mutta ne sivuutettiin. Työttömyyden ja konkurssien kasvu nähtiin jo keväällä, kun yritysten tilauskannat notkahtivat, hotellit ja ravintolat suljettiin. Kun ei ole tilauksia, liikevaihtoa, työtä eikä kannattavuutta, edessä on toiminnan loppu.

SANNA MARININ (sd.) hallitus halusi uskoa, että pahin on ohitse, kun pandemia laantui kesäksi ja pienille yrityksille jaettiin hätäapurahaa. Samalla lievennettiin määräajaksi konkurssisääntöjä. Sen seurauksena tuhannet maksukyvyttömät yritykset saattoivat jatkaa.

Viestinnän kärkenä oli, että Suomen talous on selvinnyt muita EU-maita vähäisemmillä vaurioilla. Kansaan luotiin valheellista uskoa.

PÄÄMINISTERILLÄ olisi ollut koko kesä aikaa valmistautua syksyn talousromahdukseen ja sosiaaliministeri Krista Kiurulla (sd.) koronan toiseen aaltoon, jota virologit ja Maailman terveysjärjestö (WHO) ennustivat.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) vakuutti syyskuussa budjettiesityksen yhteydessä, ettei koronan torjunta tarvitse enää lisää rahaa. Vasta lokakuussa sosiaaliministeriö ja THL aloittivat selvitykset toisen aallon torjumiseksi.

POLIITTISEN VALMISTELUN tukena on ollut 80 hallituksen erityisavustajaa, joita pääministeri on perustellut päätösten valmistelun parantamisella. Lakiesitysten taso on kuitenkin laskenut sekä oikeuskanslerin että eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausuntojen perusteella.

EI AUTA, että koronaan kuolleita on Suomessa muita maita vähemmän tai että talous on vähemmän rampa kuin jossain muualla. Suomalaiset elävät omassa todellisuudessaan, jossa talouden vauriot riittävät nostamaan työttömyysluvut ylös.

Eurokriisin aikaan 2009–2012 kauhistelimme Etelä-Euroopan korkeaa nuorisotyöttömyyttä. Nyt 21 prosenttia alle 25-vuotiaista suomalaisista on työttöminä ja 28 prosenttia 18–64-vuotiaista ei käy töissä.

Kreikan sanottiin olevan umpikujassa, kun sitä oli autettava hätälainoilla. Suomen budjettivaje (-17 prosenttia) ensi vuodelle on 11 miljardia euroa, mikä on enemmän kuin koko valtion yhteenlaskettu ansiotulovero- ja pääomatuloverokertymä.

Hallitus on tähän mennessä ottanut lisää velkaa 17 miljardia euroa ja ensi vuonna otetaan ainakin seitsemän miljardia lisää.

Koronan toisen aallon ärhäkkyys viittaa siihen, että valtio tarvitsee lisää velkaa vielä tänä vuonna viisi miljardia euroa. Kun tähän lisätään tulossa oleva yrityskonkurssien tsunami, näköpiirissä on kovat ajat.

KORONAN TUHOT ovat enemmän taloudellisia kuin terveydellisiä. Lentoyhtiö Finnair ja maapalveluyhtiö Swissport irtisanovat 1 400 ihmistä, josta kovin isku osuu Vantaalle. Samaan kaupunkiin sattuu myös lentokenttäyhtiö Finavian konkurssiuhka. Valtion on pääomitettava sitä 350 miljoonalla eurolla.

Laivayhtiöt Tallink-Silja ja Viking Line irtisanovat satoja, mikä kohdistuu satamakaupunkeihin Turkuun ja Helsinkiin. Turun Mayerin telakka suljetaan lähes koko joulukuuksi.

OLI LYHYTNÄKÖISTÄ Sanna Marinilta haukkua UPM:n johto yhteiskuntavastuun puutteesta Kaipolan tehtaan lopetuksen yhteydessä. Nyt valtion omat yhtiöt joutuvat irtisanomaan.

Olisiko Finnairin pitänyt maksaa palkkaa koko henkilökunnalleen, kun lennoista toteutuu enää 10 prosenttia koronaa edeltävältä kaudelta. Jos matkustajia ei ole, edes valtiollinen Finnair ei pysy ilmassa pelkällä yhteiskuntavastuulla.

Analyytikkojen ennusteiden perusteella Finnairin kassavarat loppuvat ensi kesään mennessä. Sen jälkeen Marinin on pääomitettava yhtiötä lisää sadoilla miljoonilla euroilla. Muutoin konkurssi leikkaa sinivalkoiset siivet.

Marinin populistinen palopuhe osoittaa, ettei hän tunne rajoja, joiden puitteissa yritykset voivat toimia. Viimeaikojen vaalitenteissä ovat myös paljastuneet Marinin puutteelliset tiedot työttömyydestä ja valtiontaloudesta, joiden tärkeimpänä hoitajana hänen pitäisi toimia.

One Response

  1. @MarinSanna joutuu pääomittamaan #Finnair ´ia vuonna 2021 sadoilla miljoonilla pitääkseen yhtiön siivillään. Yksityisillä omistajilla ei ole verovaroja vastaavaan #yhteiskuntavastuu `seen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *