AKI LINDÉN (sd.) teki 829 päivää hartiavoimin töitä kaataakseen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen esittämän soten markkinamallin. Kahdeksana vuotena (2010–2018) hän johti 2 800 päivää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä, jossa on tehty useiden miljoonien eurojen hankinnat markkinoilta ilman kilpailutusta. Miksi HUS:n markkinamalli kelpasi Lindénille?

Lindén on kertonut, kuinka hän vaikutti sadoilla puheilla, lausunnoilla, muistioilla, kannanotoilla, kirjoituksilla, meileillä, twiiteillä, kokouksilla, neuvotteluilla, linjauksilla, lobbauksella, lehti-, radio- ja TV-haastatteluilla soten kaatamiseen. Kunpa Lindén olisi käyttänyt edes muutaman työpäivän HUS:n johtamiseen, asiat voisivat olla pääkaupunkiseudun kuntien veronmaksajien kannalta paljon paremmin.

HUS:N JOHTAMINEN oli Lindénin kaudella politikointia, joka jätti palkkatyön varjoonsa. Ylen MOT-ohjelma on osoittanut HUS:n asiakirjojen paljastavan, että jo vuonna 2011 HUS:n hallituksessa oli käsitelty sisäisen tarkastuksen raporttia. Sen mukaan sairaanhoitopiirissä oli tehty miljoonan euron lainvastainen hankinta.

Iltalehden tutkimusten mukaan useista epäselvistä hankinnoista laaditut tarkastusraportit olivat jääneet keskeneräisinä Lindénin pöydälle, eikä niitä ollut käsitelty HUS:n hallituksessa. Osa raporteista on myös kadoksissa. HUS:n sisäinen tarkastus oli toiminut Lindénin tiukassa ohjauksessa. Lindén väittää saaneensa tietää epäselvistä hankinnoista vasta viimeisenä työvuotenaan HUS:n palkkalistoilla.

LINDÉN JOHTI Suomen yhtä suurinta työpaikkaa, jossa on 21 700 työntekijää ja sen liikevaihto on 1,7 miljardia euroa. HUS:n investoi hankintoihin 200 miljoonaa euroa vuodessa.

RIIPPUMATON TARKASTUS olisi veronmaksajien, kuntalaisten ja lopulta myös Lindénin oma etu. Erityistilintarkastuksessa pitäisi selvittää kaikki hankinnat, joita ei ole kilpailutettu hankintalain mukaisesti. Päätösketjut pitäisi avata ja osoittaa vastuuhenkilöt. Samalla pitäisi selvittää toimitusjohtaja Aki Lindénin valvontavastuut ja toimenpiteet, joilla hän on puuttunut tai ollut puuttumatta hankintoihin.

PARASTA OLISI, jos Lindén olisi sivussa niin päivänpolitiikasta, kuntavaalikampanjoinnista kuin myös pyrkimisestä Turun pormestariksi tutkinnan ajan. Kyse ei ole vain Lindénistä, vaan demarien omasta uskottavuudesta. Voiko Sanna Marin painaa villaisella Lindénin tapauksen? Tuskin voi, sillä sisäpiiritietojen mukaan Marin oli suutuspäissään upottanut korkonsa Kesärannan parkettiin kuultuaan HUS:n epäselvyyksien laajuudesta ja pitkäkestoisuudesta.

LINDÉNIN TAPAUS osoittaa karulla tavalla, miten julkisten hankintojen valvonta on puutteellista tai jopa leväperäistä. Poliitikot ja johtajat eivät välitä verovarojen valvonnasta, koska kyseessä ovat yhteiset rahat.

Valmisteilla oleva sote-uudistus kasvattaisi sairaanhoitopiirien tai hyvinvointialueiden budjetteja ja päätösvaltaa kansalaisten terveyden- ja sairaanhoidon lisäksi myös tarvike- ja laitehankinnoissa. Sote-uudistuksen valmistelussa ei ole esitetty mekanismeja tai hallintouudistuksia, joilla verovarojen valvontaa tehostettaisiin.

 

One Response

  1. Sanna Marin upotti suutuspäissään korkonsa Kesärannan parkettiin kuultuaan HUS:n hankintaepäselvyyksien laajuudesta ja pitkäkestoisuudesta @LindenAki #maammelaulu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *