HYVIN MENEE, KUN UNOHDETAAN kaikki entinen ja niiden mukana tosiasiat. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus muutti yhdessä yössä Suomen synkät koronarajoitukset iloiseksi keväthurmokseksi.

Unholassa ovat kahden viikon takaiset kauhukuvat, joissa THL oli ennustanut yli 10 000 päivittäistä koronatartuntaa tälle päivälle.

Kaikki kattilakaupat ja XXL:t piti panna säppiin ja liikkumisrajoitusten piti sulkea perheet koteihinsa. Sen verran punavihreä hallitus oli valmis joustamaan, että itse omistamalle mökille olisi saanut mennä, mutta toisen omistamat vuokramökit olivat pannassa.

Pankkikirja olisi kelvannut passiksi liikkua, mutta rokotettujen koronapassi on määritelty epätasa-arvoiseksi.

HALLITUS ON OLLUT HILJAA koronan taloudellisesta exit-strategiasta. Kansaa hurmataan ravintoloiden ja kesäfestereiden mahdollisella avaamisella. Hallituksen pitäisi avata suunnitelmiaan siitä, miten koronakriisin aikana otetut parin kymmenen miljardien euron velat maksetaan takaisin.

Valtiovarainministeriössä on laskettu ja ennustettu ikäviä asioita. Punavihreät hallituspuolueet eivät aio leikata valtion menoja, vaan pikemminkin kasvattaa niitä entisestään mm. sote-uudistuksen maakuntamallilla.

Yhtäläinen temppu oli yli miljardin euron koronatuet kunnille. Niiden seurauksena useiden kuntien tilinpäätökset osoittavat viime vuodelta ylijäämää, joka on rahoitettu valtion velkaa kasvattamalla. Hallitus otti yhteistä velkaa kaikkien kuntien puolesta, mutta epäröi ottaa EU-maiden yhteistä velkaa. Ylimitoitetut tuet olivat hallituksen kuntavaalitemppu, joka ei kestä kriittistä tarkastelua.

Keskusta on valmis leikkaamaan kaupunkilaisiin ja palkansaajiin kohdistuvia etuisuuksia ja nostamaan heidän verotustaan. Keskustan perinteisten kannatusalueiden taloudellinen tilanne heikentyy edelleen, kun työikäinen väestö muuttaa kaupunkeihin. Muuttotappioalueiden työn tuottavuus on Tilastokeskuksen mukaan lähes 40 prosenttia alhaisempaa kuin teollisuuspaikkakunnilla ja kaupungeissa. Siksi keskusta haluaa lisää aluepoliittista tukirahaa omille kannattajilleen.

VALTIONTALOUTTA UHKAA YHDISTELMÄ, jossa veroja korotetaan ja menot pysyvät korkeina. Ennusteiden mukaan Suomen talouskasvu tulee olemaan hitaampaa kuin naapurimaissa ja koko EU:ssa keskimäärin. Olemme jäämässä yleiseurooppalaisesta kehityksestä. Se tarkoittaa elintasomme suhteellista ja tosiasiallista laskua.

Tilastokeskuksen mukaan valtion ja kuntien menot ovat tänä vuonna yhteensä 122 miljardia euroa ja tulot 110 miljardia euroa, mikä tarkoittaa 12 miljardin euron alijäämää. Ongelma on niin suuri, ettei sitä valtiovarainministeriön laskelmien mukaan voi kuroa umpeen pelkillä veronkorotuksilla.

Menoleikkaukset ovat välttämättömiä. Käytännössä ne tarkoittavat sosiaaliturvan, tarveharkintaisten tukien, elinkeinotukien ja työmarkkinoiden pelisääntöjen radikaalia muuttamista. Emme voi menestyä 2030-luvulla opeilla, jotka luotiin 1980-luvulla suljetun talouden maailmassa.

HALLITUS ON PERUSTELLUT EU:n yhteisen elvytyspaketin kalleutta sillä, että Suomi on EU:n vauraimpia maita. Sen vuoksi meidän tulee maksaa enemmän kuin saamme takaisin. Suomen kotitalouksien varallisuus on OECD:n tilaston mukaan Portugalin ja Tsekin tasolla eli Euroopan häntäpäässä. EU-tuen suurien saajien, Espanjan ja Italian kotitaloudet ovat selvästi suomalaisia rikkaampia. Ruotsin ja Tanskan kotitalouksien varallisuus on kaksinkertainen suomalaisiin verrattuna.

Tässä keskustelussa Marinin hallitus on avannut suojauksensa perussuomalaisten Jussi Halla-ahon ja Laura Huhtasaaren perustelluille iskuille vyön alle. Kansalle ei pidä syöttää pajunköyttä ainakaan vaalien alla, vaikka mieli tekisi. Demarien lupaamat eläkeläisten vappusataset ovat tuoreessa muistissa.

EU-TUKEA EI VOI Suomessa perustella kansakuntamme varakkuudella. Mutta sitä ei voi hylätä vetoamalla köyhyyteemme. Kovat maksut ovat EU-jäsenyytemme ja eurooppalaisen yhtenäisyyden hinta. Niistä voi vielä tulla tärkeitä arvoja suomalaisille, jos Euroopan sotilaallinen rauha järkkyy ensin Ukrainassa ja sen jälkeen Itämerellä.

One Response

  1. EU-tukea ei voi Suomessa perustella kansakuntamme vauraudella. Mutta sitä ei voi voi hylätä vetoamalla köyhyyteemme. Kovat maksut ovat EU-jäsenyytemme ja eurooppalaisen yhtenäisyyden hinta. Niistä voi vielä tulla tärkeitä arvoja suomalaisille, jos Euroopan rauha järkkyy ensin Ukrainassa ja sen jälkeen Itämerellä #maammelaulu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *