KUKA OLISI USKONUT, että kulkutauti tyhjentää kertaheitolla kirjastot, kuntosalit, julkiset kulkuvälineet, kahvilat, ravintolat ja kauppakeskukset.

Ihmiset ovat jääneet kotiin tekemään etätöitä, tilaamaan ruokaa verkosta, e-kirjoja, katsomaan televisiota ja pelaamaan tietoverkkojen kautta.

ENNEN KUIN kirjastot suljettiin, lainausmäärät räjähtivät, kirjakaupoista hamstrattiin luettavaa ja lautapelejä. Puhelujen määrät ovat nousseet rajusti, viranomaisten oma tietoverkko on huojunut etätyön painosta, Skype-puheluja otetaan enemmän kuin koskaan, pikaviestejä kirjoittavat muutkin kuin nuoret ja maksutv-kanavien myynti nousee.

Verkkokauppa Amazon palkkaa 100 000 uutta työntekijää. Kesko ja S-ryhmä siirtävät myyjiä hoitamaan ruoan verkkotilauksia. Lähettifirmoilla on kova työpaine.

VALMISRUOAN MAINONTA ja myynti kasvavat. Hernekeittopurkit, valmiit pataruoat, pussikeitot ja säilykkeet ovat ostoslistojen kärjessä. Seuraavaksi pompsahtavat reseptipalvelujen käyttäjämäärät, kun perheet haluavat laajentaa ruokavaliotaan.

Irtonumeroina myytävien lehtien (iltapäivälehdet ja naistenlehdet) painetut levikit laskevat rajusti, kun ihmiset eivät käy kaupoissa. Aamulehtien ja kaupunkilehtien kotiinkannon merkitys ja arvo nousevat. Kaikkien julkaisujen digitilaukset lisääntyvät.

KOTI ON SUURIN ja kannattavin kauppapaikka. Verkkopalvelut hallitsevilla yrittäjillä ei ole hätää, sillä koronavirus ei kulje langattomissa verkoissa. Verkkokauppa palauttaa Postille suurlakon karkottavat pakettiasiakkaat ja kasvattaa kaikkien niiden toimijoiden businesta, jotka voivat toimittaa tavarat suoraan koteihin.

PERHERIITOJEN määrät nousevat, sillä 24/7-yhteiselo on myrkkyä parisuhteille. Tämä on nähty suurten juhlapyhien ja lomien aikoina. On arvoitus, miten turvakodit selviävät uudesta paineesta.

SAIRASTUMISEN UHKA palauttaa tosiasian, jonka mukaan tavallinen tasapainoinen arki on arvokasta elämää.

KESÄMÖKKIEN HINNAT ovat laskeneet, kun nuoret ikäluokat eivät ole niistä kiinnostuneita. Langattomat etäyhteydet ovat hetkessä muuttaneet heikkokuntoisetkin kesäasunnot turvasatamiksi, jonne monet pakenevat. Kun tauti talttuu, kesämökkien varustetasoa tullaan nostamaan seuraavan kriisin varalle ja samalla niiden hinnat nousevat.

SIJOITUSASUNTOJEN ostaminen isolla velkavivulla kostautuu, jos ja kun vuokralaisten maksukyky heikkenee. Osakesäästötileille suurin odotuksin sijoitetut varat ovat menettäneet suuren osan arvostaan. Toistaiseksi vain käteinen on säilyttänyt arvonsa.

KUN TAUTI HELPOTTAA, alkavat massiiviset alennusmyynnit. Kauppiaat tarvitsevat kipeäasti rahaa konkurssien välttämiseksi ja siksi myös matkapaketit, hotelliyöpymiset, laivamatkat ja lennot myydään halvalla. Näin toimittiin jo Estonian uppoamisen aiheuttaman asiakaskadon jälkeen.

RAATOKÄRPÄSET ja korppikotkat iskevät, kun elinkeinoelämän ongelmat lisääntyvät. Pesien tyhjennysmyynnit ovat käteisostajien Eldorado. Rikkaudet on aina tehty kriisiaikoina, kun hyvä tavara on pakkomyynnissä tai vähää tavaraa myydään ylihinnoilla.

One Response

  1. Raatokärpäset ja korppikotkat iskevät, kun elinkeinoelämän ongelmat lisääntyvät. Pesien tyhjennysmyynnit ovat käteisostajien Eldorado. Rikkaudet on aina tehty kriisiaikoina, kun hyvä tavara on pakkomyynnissä tai vähää tavaraa myydään ylihinnoilla #Maammelaulu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *