KASSATYTÖN elämä ei ole enää yhtä kivaa kuin Sanna Marinin (sd.) ollessa Tampereen Sokoksella töissä. Koronakriisi on kohdellut kaltoin kaupunkien pienipalkkaisia palvelualojen työntekijöitä, kuten tarjoilijoita, myyjiä, kokkeja, siivoojia ja aputyöntekijöitä. He menettivät ensimmäisten joukossa työnsä ja näyttää siltä, että he palaavat viimeisinä työmarkkinoille. Jos koronan toinen aalto tulee, nuoret naiset lomautetaan jälleen ensimmäisinä.

NAISVALTAINEN markkinointi- ja viestintäala sekä terveydenhuolto pyörivät edelleen vajaalla henkilökunnalla. Korona ei ole ollut sukupuolineutraali ja tasapuolinen seurausten levittäjä.

NUORTEN IKÄLUOKKIEN tulot ovat yleisesti jääneet jälkeen vanhempiensa tulokehityksestä. Koronan vuoksi tappiot painottuvat enemmän naisiin kuin miehiin.

AMERIKKALAISESSA yhteiskunnallisessa liikehdinnässä ja avoimessa protestoinnissa naisilla on näkyvä rooli. Äitien mielenosoitukset ja ihmismuurit ovat olleet uutisaiheina. Naiset ovat selvästi aktivoituneet myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin vastaisissa mielenosoituksissa.

NAISTEN TALOUDELLISEN ASEMAN  epävarmuus ja heikentyminen näkyvät tavalla taikka toisella seuraavissa vaaleissa. Näemmekö naisten esiinmarssin koronan jälkiseurausten tasapuolista kohtelua vaativissa liikkeissä?

Onko naisilla roolia työttömyysturvan oikeudenmukaisuuden ja tasavertaisuuden vaatimisessa?

MITEN PAINAVAA SANOTTAVAA naisilla on seuraavissa eduskuntavaaleissa, jotka tulevat olemaan linjavaalit löysän rahanjaon ja tervehdyttämistä edellyttävän politiikan välillä. Mille kannalle nuoret naiset päätyvät?

NAISTEN SUURTYÖTTÖMYYDEN hoitoon ei ole löytynyt tai siihen ei ole edes haettu erityislääkkeitä. Marinin hallitus kohdensi EU:n elvytyspaketista saadut 500 miljoonan euron lisärahat maatalouteen ja syrjäkylille, vaikka kaupungistuminen jatkuu edelleen ja nuoret naiset lähtevät ensimmäisinä maaseudulta kaupunkeihin työnhakuun ja opiskelemaan. Feminismi ei näy Marinin hallituksen käytännön politiikassa.

RAHA- JA BUDJETTIVALTA ovat kovinta yhteiskuntapolitiikkaa, jolla vaikutetaan lyhyellä aikavälillä toimeentuloon ja pitkällä tähtäimellä eliniän mittaiseen tulevaisuuteen koulutuksen, perheiden perustamisen, asunnon hankinnan ja syntyvyyden kautta. Siksi ei ole samantekevää, miten hallitus kohtelee koronasta kärsiviä nuoria naisia.

NAISTEN KÄYTTÄYTYMISTÄ pohditaan jokaisessa puolueessa. Ensi vuoden kuntavaaleissa naiset näkyvät. Demareita johtaa Sanna Marin, vasemmistoliittoa Li Andersson, vihreitä Maria Ohisalo, kristillisiä Sari Essayah, keskustaa Annika Saarikko ja ruotsalaista kansanpuoluetta Anne-Maj Henriksson.

Puoluejohtajatenttien altavastaajina ovat persujen Jussi Halla-aho ja kokoomuksen Petteri Orpo. Naisnäkökulma tulee olemaan vahvasti esillä niin visuaalisesti kuin puheiden sisällöissä. Kokonaan eri asia on, miten nuoria naisia kohdellaan vaalien jälkeen.

KATKERIEN NAISTEN joukkovoiman purkautuminen olisi suuri yhteiskunnallinen tappio, jonka koronan vuoksi työttömäksi joutuneet nuoret naiset voivat synnyttää.

One Response

  1. Katkerien naisten joukkovoiman purkautuminen olisi suuri yhteiskunnallinen tappio, jonka koronan vuoksi työttömäksi joutuneet nuoret naiset voivat synnyttää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *