SAIT TARTUNNAN TAI ET, niin kärsit koronasta. Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) on saatava koko lauma osallistumaan koronan jälkilaskun maksamiseen. Muutoin hän ei saa läpi myöskään kansantalouden tervehdyttämisohjelmaa.

TYÖNANTAJAT ODOTTAVAT Vanhaselta budjettiesityksiä, joilla uudistetaan työmarkkinoiden pelisääntöjä. Käytännössä kyse on ay-liikkeen vihaamasta työreformista, jolla työttömyysturvaa leikataan ja pakotetaan ihmiset ottamaan vastaan kaikkea mahdollista työtä.

Sosiaaliturva tukisi parhaiten vain työttömyyden alkujaksoa, jonka kuluessa olisi hakeuduttava uudelleen itsensä elättämiseen tai koulutukseen. Uusi aktiivimalli ei kelpaa SAK:lle, vaikka järjestö kärsii jäsenkadosta ja jäsenmaksutulojen laskusta.

Rakennuksille, tietöihin, ravintoloihin, sairaaloihin, maa- ja marjatiloille pitäisi saada kotimaista työvoimaa. Tekijöitä haalittaisiin Puolasta, Ukrainasta, Valko-Venäjältä, Romaniasta ja Thaimaasta vasta sen jälkeen, kun suomalaiset työikäiset loppuvat. Tämä lääke kelpaa SAK:lle, koska se pelkää ulkomaalaisten synnyttämää palkkakilpailua.

Kolmantena esityksenä työnantajat haluavat myöhentää eläkkeelle siirtymistä. Työuria pitäisi jatkaa 65-vuoteen saakka. Tätä SAK ei hyväksy, sillä sen 60-vuotiaat jäsenet haluavat saman tien eläkkeelle ja panna nuoremmat ikäluokat maksamaan lisää eläkemaksuja.

AMMATTILIITOT ODOTTAVAT, että yritysten pitää maksaa aikaisemman enemmän perhevapaista, kouluttamisesta, sairauslomista ja muutosturvasta. Myös työeläkemaksujen rasitusta pitäisi siirtää työntekijöiltä työnantajille tai valtiolle.

VANHASEN LÄÄKEKAAPIN pitäisi sisältää myrkkyjä, joita hänen omat kannattajansa eivät halua niellä. Talouden tervehdyttämisen pitäisi maistua pahalta kaikkien suussa. Muutoin ohjelmaa ei voida saada läpi eduskunnassa.

SANNA MARININ HALLITUS ylitti 200 päivän rajapyykin kesäkuun lopussa. Hallituksella on ollut yli 80 erityisavustajaa, joiden piti nopeuttaa asioiden valmistelua ja parantaa tulosten laatua.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ja oikeuskansleri ovat useasti huomauttaneet, että hallituksen työtavat eivät kestä arvostelua. Päätöksiä ei ole valmisteltu virkamiestyönä, vaan toimeenpanoon on ryhdytty poliittisten julistusten pohjalta. Tämä on vastoin valtioneuvoston työjärjestystä.

AVUSTAJAKUNNAN VOIMAVARAT eivät ole tuottaneet toivottuja tuloksia. Työllisyystoimien valmistelu yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa on pysähdyksissä ja valtiontalouden tasapainottamiseen tähtäävät toimet ovat keskellä poliittisia riitoja.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) on jo huolissaan, että lainsäädäntötyö ruuhkautuu syksyllä, kun hallituksen lakiesityksiä ei saatu keväällä käsittelyyn.

KORONAKRIISI on varmuudella vaikuttanut hallituksen työkykyyn, mutta hallituksen resurssit ovat olleet poikkeuksellisen suuret. Kykyä ja voimavaroja olisi pitänyt riittää myös hallitusohjelman mukaisten asioiden valmisteluun.

Näin ei kuitenkaan ole käynyt, sillä hallitusohjelman mukaiset hankkeet ovat yksi kerrallaan osoittautuneet ylivoimaisiksi. Antti Rinteen vaaliteemana ollut pienten eläkkeiden korottaminen ns. vappusatasella huomattiin taloudellisesti mahdottomaksi. Tämän muut puolueet totesivat jo vaalikamppailun aikana. Sama kohtalo on Li Anderssonin ajamalla oppivelvollisuuden pidentämisellä. Kunnilla ei ole rahaa.

Hoitajamitoituksen nostamisen piti olla Krista Kiurulta ”parin tunnin työ”, joka osoittautui vuoden urakaksi. Päätös tehtiin, mutta hoitajat ja rahat puuttuvat edelleen. Se jää seuraavan eduskunnan tehtäväksi.

VANHASELTA ODOTETAAN itse asiassa hallitusohjelman talouspoliittisen osan uutta versiota. Vanhasen teesien pitäisi täyttää tyhjiö, jonka demarien ja vasemmistoliiton suurten vaalipulausten pettäminen tuotti.

MINISTERIT VOIVAT NAUTIA vielä kesästä, kun eduskuntakeskustelu on tauolla. Syyskuun budjettiriihi tulee kiehauttamaan hornankattilan, jonka mausteina ovat Vanhasen rohdot.

KOKOOMUKSESSA ollaan varovaisen toiveikkaita Vanhasen onnistumisen puolesta, jotta tervehdyttämisohjelman synnyttämät äänestäjäreaktiot menisivät demarien ja keskustan piikkiin.

PERUSUOMALAISTEN PIIRISSÄ toivotaan Vanhaselle mahalaskua ja hallituksen kaatumista. Uudet vaalit pitäisi käydä mahdollisimman pian ja ennen kuin persujen huippukannatus ehtii sulaa.

One Response

  1. Vanhasen lääkekaapin pitää sisältää myrkkyjä, joita kukaan ei halua niellä. Talouden tervehdyttämisen pitää maistua pahalta kaikkien suussa. Muutoin ohjelma ei mene läpi #Maammelaulu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *