OLLI REHN ESITTI TÄRKEÄN PUHEENVUORON talous- ja yhteiskuntapolitiikan suunnasta (HS 31.12.). Kekkoslovakialaisen perinteen mukaisesti hän verhosi nykypolitiikan kritiikkinsä kirja-arvostelun muotoon (Charles Goodhart, Manoj Pradhan: The Great Demographic Reversal. Pan Macmillan 2020).

ON ILMEISTÄ JA VARSIN VARMAA, että Suomen Pankin pääjohtaja Rehn sympatisoi kirjan kirjoittaneiden pankkitoiminnan veteraanitutkijoiden kriittisiä huomioita ikääntymisen, investointien, inflaation, korkojen ja säästämisen kehittymisestä. Arviot haastavat niin nykyisen rahapolitiikan kuin monelta osin myös talouspolitiikan valtavirrat. Rehn on tavan takaa esittänyt Euroopan keskuspankin (EKP) neuvostossa kriittisiä kommentteja nykymenosta. Hänen mukaansa keskuspankkien pitäisi myös altistua aikaisempaa avoimemmalle ja laaja-alaisemmalle julkiselle keskustelulle ja kritiikille.

KESKIVERTOKANSALAISEN NÄKÖKULMASTA Rehnin ja kirjan kirjoittajien pohdiskelu korkokehityksestä on tärkeää. Kun pandemia hellittää rokotusten kattavuuden myötä, investointi- ja kulutustavaroiden kysyntä kasvaa ja hinnat nousevat. Se merkitsee inflaation kiihtymistä ja pitkien reaalikorkojen nousua. Tämä näkyy asuntolainojen korkojen kohoamisena.

Inflaation kiihtyminen kytkeytyy myös maailmanlaajuisen velkavuoren sulattamiseen. Inflaatio söisi velkojen reaaliarvoa, Mikäli talouteen saadaan samaan aikaan tervettä kasvua tuottavuutta parantamalla, tulevien sukupolvien taakka kevenee.

HUOMIOT PALKKAKEHITYKSESTÄ kiinnostavat työikäisiä. Kun kansakunta ikääntyy, työtä tekevien aktiivikansalaisten osuus supistuu. Periaatteessa tämä lisää työntekijöiden neuvotteluvoimaa suhteessa työnantajiin. Sen vastavoimina ovat työnantajien investoinnit robotteihin ja tekoälyyn, jotka heikentävät työntekijöiden valtteja. Edessä on kilpajuoksu osaavien työntekijöiden ja kehittyvän teknologian välillä. Molempia tarvitaan, mutta kyse on niiden hinnasta.

PUHEENVUORO on virkistävä tuulahdus Suomen Pankista. Rehnin edeltäjät Rolf Kullberg ja Sirkka Hämäläinen edustivat komentotaloutta ja koulumestarimaista kansakunnan käskyttämistä. Erkki Liikasen pääjohtajakaudella käytiin jo avointa keskustelua, jota Olli Rehn nyt laventaa.

One Response

  1. Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ilmoittautui tänään vallitsevan raha- ja talouspolitiikan kriitikoksi. Tästä pitäisi seurata älyllistä keskustelua eikä poliittista älämölöä, kuten tulee tapahtumaan #maammelaulu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *