HUOLTOVARMUUS ON HARHA, jonka varassa olemme eläneet. Omavaraisuus on illuusio, jota ei ole koskaan ollutkaan.

Koronakriisi osoittaa, että suomalaista ruokaa voidaan tuottaa vain ulkomaisella työvoimalla ja tuontipolttoaineilla.

MAASEUTUA EI VOI VIEDÄ, mutta maaseudun elinvoima tuodaan ulkomailta. Maaseudun ja maatalouden riippuvuus ulkomaisesta työvoimasta on yhtä suurta kuin rakennusteollisuuden tarve virolaisista, puolalaisista ja latvialaisista työmiehistä.

MAASEUDUN VÄESTÖKADON vakavuus paljastui, kun maatalousministeri Jari Leppä (kesk.) tunnusti, että sadot mätänevät peltoihin ja marjat jäävät poimimatta ilman 16 000 ulkomaista vierastyöläistä. Suomalaista ruokaa on vain ulkomaalaisten poimimana. MTK: n puheenjohtajan Juha Marttilankin karjaa on hoitanut ukrainalainen vierastyöläinen.

KORONAKRIISI osoittaa, mitä downsiftaus ja työpäivien lyhentäminen merkitsevät. Talouskasvun loppuminen pysäyttää normaalin elämän. Muutamassa päivässä Suomeen tuli 350 000 uutta työtöntä entisten 200 000 työttömän lisäksi.

Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmaa kirjoitettaessa uhottiin, ettei talous määrää politiikkaa. Riittää, kun päätetään perustaa 60 000 uutta työpaikkaa ja päätetään lisätä miljarditolkulla menoja.

PANIIKKIA ei pidä lietsoa, mutta tarvikepula pitää tunnustaa. Huoltovarmuudessa ei osattu varautua koko kansaa koettelevaan pandemiaan edes siinä määrin, että tehohoidossa voisi olla yhtä aikaa 500 potilasta. Ydinlaskeuman sattuessa olisimme täysin avuttomassa tilanteessa, sotatilasta puhumattakaan.

VIRALLINEN SELITYS on, että viranomaiset toimivat suunnitelmallisesti ja oikein. Ex-pääministeri Antti Rinteen (sd.) valtiosihteeri, luottodemari Raimo Luoma on vastannut huoltovarmuuden suunnittelusta ja ohjauksesta kauppa- ja teollisuusministeriön virkamiehenä ja useita vuosia Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajana. Median pitäisi kysyä Luomalta, miten tähän onnettomaan tilanteeseen on tultu? Mikä on Luoman oma virkavastuu?

TERVEYDENHUOLTO TOIMII kentällä, kun sairaanhoitajat ja lääkärit uhrautuvat. He tekevät voitavansa, mutta hallintohimmeli on sekaisin. THL on heikko lenkki, jossa teoreetikot arpovat hoitotapoja ja kasvosuojien käyttöä. Pulan keskellä pärskesuojia kyhätään paidanhelmoista ja lakanoista niin kuin ensimmäisessä maailmansodassa.

AJATELKAA olosuhdetta, jossa 18 maakuntaa päättäisi koronan torjunnasta. Jäsenkirjapoliitikot riitelisivät keskenään, eikä kokonaisuudesta olisi hajuakaan. Kriisi osoittaa, että sote-uudistusta ei voi toteuttaa keskustan alueellisen valtapolitiikan varaa. Nyt on ajateltava potilaita.

Julkisen terveydenhuollon puutteet on nähty, mutta silti poliitikot kieltäytyvät vastaanottamasta yksityisen puolen tarjoamaa apua. Kuoleeko joku tämän älyttömyyden vuoksi? Kantaako Marin siitä ideologisen vastuun ja millä tavalla?

UNELMAHÖTTÖ on hallinnut politiikan kieltä. Palopuheissa on luvattu rahan riittävän kaikkeen hyvään, kun tarpeeksi verotetaan. Valtiolla ei kuitenkaan ole käyttörahaa ilman työstä ja yrittämisestä syntyviä tuloja. Nyt tiedämme, että ainoastaan työntekoa lisäämällä ja uusia yrityksiä perustamalla talous toimii ja verotulot karttuvat.

Totuuden tunnustaminen ottaa koville vasemmistoliitossa ja vihreissä.

KORONA riisui aatteilta ja utopioilta vaatteet. Todellisuuden happotesti osoittaa, että haihattelulla ei maailmaa rakenneta. Tämän ovat maailmansodat, nälänhädät, kansainvaellukset ja kulkutaudit osoittaneet niin kauan kuin ihmisiä on ollut olemassa.

2 Responses

  1. Maaseutua ei voi viedä (sanottiin 1990-luvulla), mutta maaseudun elinvoima tuodaan ulkomailta. Maaseudun riippuvuus ulkomaisista vierastyöläisistä on yhtä suurta kuin rakentamisen tarve virolaisista, puolalaisista ja latvialaisista työmiehistä #Maammelaulu

  2. Ex-pääministeri Rinteen valtiosihteeri, luottodemari Raimo Luoma on vastannut huoltovarmuudesta kauppa- ja teollisuusministeriössä ja Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajana. Mikä on Luoman vastuu tarvikepulasta #Maammelaulu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *