KRIISISSÄ ON HELPPO KEHUA etulinjan taistelijoita, joiden on pakko mennä töihin mahdollisten viruksenkantajien keskuuteen. Ruokaa ei voi kuljettaa, busseja ajaa ja sairaita hoitaa etänä.

 

ENNEN KORONAKRIISIÄ taksikuskit, rahtarit, putkimiehet ja siivoojat leimattiin tietoyhteiskunnan marginaaliluokaksi. Aputyöllä ei pitänyt olla tulevaisuutta eikä merkitystä yhteiskunnan olemassaololle. Kuljettajia ja kaupan kassoja epäiltiin persujen äänestäjiksi.

Hipsterit eivät kajonneet ”persvakoporukkaan” kuin vaatiessaan yöllistä taksikyytiä, tilatessaan nuudeleita ravintolasta, tarvitessaan asentajaa uudelle poreammeelle ja soittaessaan filippiiniläisen siivoojan imuroimaan karvalankamattoa.

KRIISIN KESKELLÄ toimistoväki pakenee etätöihin kotisohvalle, josta pelastuslaitoksen ensihoitajat kiidättävät sairastuneen tehohoitoon. Tietotekniikkaan, etäyhteyksiin, sähköposteihin ja kännyköihin perustuva yhteiskuntamme taloudellinen perusta romahtaa sähköisen tai biologisen viruksen seurauksena, mutta keuhkotautisen koronapotilaan pylly pyyhitään edelleen käsin ja hengityssuojaimet noutaa varmuusvarastosta kuorma-autonkuljettaja. Kansakunnan talo menee nurin niskoin ilman fyysistä käsityötä.

HARHAINEN KUVA yhteiskuntamme haavoittumattomuudesta murenee. Mutta muuttuvatko arvostuksemme kriisin päätyttyä?

KIITÄMMEKÖ etulinjan taistelijoita kuten talvisodan sankareita, joille annettiin rintamamiestontti palkinnoksi henkilökohtaisista uhrauksista? Hallitus voisi jo tänään myöntää koronarintaman etulinjalaisille kunnon verohelpotukset. Vastaavasti kotisohvien karanteenilaiset maksaisivat ”suojelurahaa”, kun voivat vältellä tartuntaa.

VIHREÄ POLIITIKKO sanoi jokin aika sitten, ettei yli 60-vuotiaita pidä enää kuunnella poliittisessa päätöksenteossa. Nyt hallitus (ml. vihreät) toteuttaa mittavia suojelutoimia yli 70-vuotiaiden terveyden turvaamiseksi. Jos korona sairastuttaisi laajalti tämän kansanosan, nuorempien ikäluokkien hoito olisi suurissa vaikeuksissa. Kyse yhtä paljon niin vanhojen kuin nuorten suojelusta.

YLI 800.000 yli 70-vuotiasta ja heidän lisäkseen on saman verran yli 60-vuotiaita. Heidän terveydellään ja tekemisillään on nyt suuri merkitys koko yhteiskunnalle. Pystyykö joku taho tartuttamaan tähän joukkoon myös poliittisen uskon itseensä ja halun vaikuttaa seuraavissa eduskuntavaaleissa.

One Response

  1. Ennen koronaa taksikuskit, rahtarit, putkimiehet ja siivoojat leimattiin äly-yhteiskunnan apuväeksi. Nyt älyväki huutaa heitä apuun kotisohvilta. Kriisissä ei auteta etänä vaan käsillä. Miten auttajat palkitaan? #Maammelaulu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *