KORONAKRIISIN JÄLKEEN on uusittava poikkeusolojen päätöksenteko, huoltovarmuuden ja varmuusvarastoinnin tuotevalikoimat.

Vaikka pääministeri Sanna Marin (sd.) tyrmäsi presidentti Sauli Niinistön esityksen ”turvanyrkistä”, sellainen on pakko perustaa.

KRIISIN JOHTAMINEN on virallisesti pääministerin valtiosihteerin Mikko Koskisen (sd.) hoidossa, paitsi ettei se ole. Koskinen on ollut perhevapaalla ja häntä on sijaistanut alivaltiosihteeri Timo Lankinen. Koskisella ei olisikaan edellytyksiä kriisijohtajaksi, sillä hänen kokemustaustansa on SAK:n koulutuspolitiikassa ja demarien puoluetoimistossa. Koskinen on ay-liikkeen eli demarien vaalivoiton maksajan virallinen valvoja Marinin käsipuolessa.

SUOMI ON KRIISISSÄ ja valtiollisessa koronan torjunnassa on koettu useita sormi suussa-, mitä nyt pitäis tehdä-, en mä vaan tiedä -tilanteita. Ilmankos presidentti on huolissaan kansalaisten puolesta.

HALLITUKSEN SATAPÄINEN avustajakunta ei auttanut valmiuslain käyttöönoton valmistelussa. Määrä ei korvannut laatua. Avustaja-armeija törmäili keskenään, eikä tieto välittynyt ministeriöiden välillä. Tärkeät yksityiskohdat hävisivät tietokatkoksiin eikä kukaan ota vastuuta kokonaisuudesta.

VALMIUSLAKI päivitettiin 10 vuotta sitten. Tuolloin kriisivalikoimaan lisättiin pandemiat. Varmuusvarastointi ja huoltovarmuus eivät kuitenkaan ole riittävästi huomioineet hoitohenkilökunnan suojavarusteiden, hengityskoneiden ja vastaavien laitteiden tarvetta. Myös lääkehuollossa on ollut puutteita.

TOISIN KUIN MARIN (29.3.) sanoi (”Myöhemmin tulee aika, jolloin on käytävä tarkasti läpi, missä onnistuimme ja missä olisimme voineet toimia paremmin”), kriisin johtamista on valvottava herkeämättä. Hallituksella on poikkeusvaltuudet rajoittaa kansalaisoikeuksia, sulkea yrityksiä ja kokonaisia toimialoja. Päätöksistä seuraa valtaisa konkurssiaalto.

VALTAA EI VALVOTA rahan vaan resurssien jakamisen takia. Mitä laajemmaksi pandemia leviää, sitä useammin joudutaan kysymään, kuka saa tehohoitoa ja kuka jätetään ilman? Minkä yrityksen liiketoiminta pelastetaan verovaroin ja miten työttömiä autetaan?

YDINKYSYMYS on, miten tähän on tultu. Onko valtion ja kuntien talouden selviytymiskyky tuhottu jo ennen kriisiä, kun talouden tasapainosta ei ole välitetty ja velkaantumisen on annettu kasvaa ilman riittävää kulukuria.

HALLITUSOHJELMA on nyt vessapaperia. Kansantalouden kriisi on vasta kehittymässä: yli 300 000 lomautetun työttömyyskorvaukset on maksettava, kotitalouksien ja yritysten hoitamattomat velat selvitettävä ja omaisuuksien pakkomyyntien sumasta on selvittävä. Valtion velka kasvaa 10 miljardilla eurolla.

1990-LUVUN LAMA opetti, että tukea on annettava välittömästi. Samalla jokainen työkykyinen on velvoitettava osallistumaan, vaikka kuokka kädessä yhteiskunnan pystyssä pitämiseen. Ruoka ei saa mädäntyä peltoihin eivätkä kadut täyttä jätteistä, kun ulkomaalaiset työntekijät eivät pääse maahan.

KUN OLEMME HÄDÄSSÄ, työttömyysturvan ja toimeentulotuen maksamisen sääntöjä on muutettava kriisioloja vastaaviksi. Kaiken on oltava vastikkeellista. Tämä on Sanna Marinin vallassa pysymisen ehdoton edellytys.

SUOMEN VOI SULKEA päättämällä, mutta avaamiseen tarvitaan tekoja.

2 Responses

  1. Miksi koronakriisin johtoryhmässä on oltu jatkuvasti sormi suussa-, mitä nyt pitäis tehdä-, en mä vaan tiedä -tilanteissa. Ministereillä on 80 avustajaa, mutta silti lakien valmistelu, päätöksenteko ja toimeenpano takkuavat. Korona paljasti johtajuuden puutteet #Maammelaulu

  2. Erinomainen analyysi ja johtopäätökset Suomen hallituksen kriisinhallinnassa jossa yhdistyy kokemattomuus ja osaamattomuuden yhdistelmä. Sanna Marin kommunisti hallitus on poliittisen korruption ja kaksinaismoralismin kärkihanke. Suomi tarvitsee perustuslakituomioistuimen ja Montesquin sekä vallan kolmijaon täyden tulkinnan ja oikeusvaltio reformin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *