Erkon verikoira. Sanomatalon salaiset päiväkirjat (Otava 2021)

Sanoma on Suomen suurin ja salamyhkäisin mediatalo. Kaikki tuntevat Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja Taloussanomat, mutta harva tietää, mitä talon sisällä tapahtuu.

Mystiseksi jäänyt Aatos Erkko loi Sanoman suuruuden niin lehtiensä suuren levikin kuin miljardien eurojen myyntitulojen kautta. Erkko puolusti julkisuudessa sananvapautta ja riippumattomuutta, mutta ei itse noudattanut ihanteitaan. Sanoman sisällä käytiin jatkuvaa valtataistelua, jossa ei-toivotuksi julistetut henkilöt suljettiin ulos. Virallisen organisaation rinnalla toimi Erkon tiedusteluverkosto ”Erkon silmät ja korvat”, jonka jäsenyyteen oli kova pyrky.

Sanoman muututtua Erkkojen perheyhtiöstä kansainväliseksi pörssiyhtiöksi rahanteko talloi journalismia. Liiketoimintajohto halusi vaikuttaa uutisiin enemmän kuin poliittisesti sitoutuneet toimittajat. Erkko saneli, mitä kirjoitetaan, mutta pörssiyhtiön uhmakkaat johtajat tekivät sen rujommin. Kun yhtiön taloudellinen etu edellytti pääministerin mielistelyä, kansakuntaa järisyttävien uutisten teko yritettiin estää. Riippumattomuutta puolustavasta päätoimittajasta hankkiuduttiin eroon ilman perusteluja.

Erkon verikoira kertoo Sanomatalon salaisuudet ajalta, jolloin Suomi oli vakavassa kriisissä, media oli murroksessa ja painettu sanomalehti aloitti hitaan kuolemansa. Sanoman johto roikkui paperin kulmassa, vaikka kuluttajat siirtyivät digiaikaan. Vanhakantaisuus maksettiin hävittämällä koko Erkon keräämä miljardiomaisuus.

Kirja perustuu tapahtuma-aikana tehtyihin haastatteluihin, muistiinpanoihin ja tutkimuskirjallisuuteen.