HYVIN MENEE. Ylen A-studio todistaa illasta toiseen, kuinka homma on hanskassa. Koronakriisi seurannaisilmiöineen on hallituksen nyrkissä. Toivottavasti Ylessä ei noudateta poikkeusolojen tiedotusvelvollisuutta, jolla ylläpidetään kansalaisten mielialoja.

TUNNELMA JA TOSIASIAT ovat yhtä pahasti ristiriidassa kuin 1990-luvun laman alla. Silloin vietettiin railakasta kulutusjuhlaa, otettiin surutta valuuttavelkaa ja uskottiin, että taloustaantumat on ikuisesti ohitettu. Kun rysäys tuli, hämmästys oli valtava ja seuraukset järkyttäviä. Kaikki eivät ole vieläkään toipuneet äkkipysäytyksestä.

EI TEHDÄ VANHOJA VIRHEITÄ on tyhjä hokema, jota pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus ja korkeat virkamiehet toistavat. Nyt tehdään uusia virheitä, joilla on samat vaikutukset kuin vanhoilla.

KULUTTAJIEN LUOTTAMUS oli huhtikuussa heikompaa kuin koskaan aikaisemmin mittaushistoriassa. Työttömyyden pelko kasvaa. Silti kuluttajat arvioivat oman rahatilanteensa erinomaiseksi. Myös asunnonostoaikeet ovat korkealla: suomalaiset pelkäävät tsunamia, mutta luottavat omiin jalkoihinsa juosta hyökyaaltoa pakoon.

TYÖTTÖMIÄ TYÖNHAKIJOITA on nyt 12 prosenttia työvoimasta eli 309 000 henkilöä. Helmikuussa luku oli 9,5 prosenttia. Irtisanomisten, lomautusten ja työajan lyhennysten piirissä on jo 600 000 suomalaista.

FINANSSIKRIISIN työttömyyshuippu oli heinäkuussa 2015, jolloin työttömyysaste oli 14,5 prosenttia. Sama taso saavutetaan kesään mennessä.

LAUMASUOJA työttömyyttä vastaan ei synny yhden hengen konsulttifirmoja tukemalla. Palvelualat olivat kansantaloutemme kasvuala, joka nyt on romahtanut. Matkailu- ja ravitsemisalan suurtyöttömyys on tosiasia ja se koskee suurelta osin naisia. Kansainväliset verkkokaupat niittävät kivijalkakauppoja kuin kuivaa heinää.

Hallituksen hidas reagointi palvelualojen kriisiin tulee potkaisemaan takaisin äänestyskäyttäytymisen muutoksina. Kun työttömyysjakso pitkittyy, tunnelma synkkenee. Pitkällä aikavälillä naisten suurtyöttömyys näkyy myös syntyvyyden laskuna.

MASKEJA PITÄÄ OLLA, mutta maskien takana pitää kyetä tekemään päätöksiä. Kun hallitus sulkee ravintolat, hotellit ja matkailukeskukset, hallituksen tulee kohdentaa apua alan yrittäjille. Tarvitaan siltarahoitusta, jolla yritykset selviävät kiinteistä kuluistaan 6–8 kuukautta kestävän kuolleen kauden yli.

ELINKEINOELÄMÄ on käynnistettävä asteittain. Se onnistuu, kun testaamiseen käytetään kaikki mahdollinen julkinen ja yksityinen kapasiteetti. Näin kyetään Uuden-Seelannin esimerkin mukaisesti jäljittämään ja eristämään taudinkantajat. Hoito on kohdistettava sairaisiin, eikä suljettava terveitä karanteeniin.

VIENTITILASTOMME kaunistajina ovat jo vuosia olleet Meyerin Turun telakan risteilylaivojen toimitukset. Risteilyvarustamot ovat nyt kassakriisissä, Meyer lykkää alustoimituksia ja irtisanoo työntekijöitä. Riskinä on, ettei vientitilastoihin kirjata tänä vuonna ainuttakaan miljardin euron laivatoimitusta. Voi olla, ettei niin tehdä ensi vuonnakaan.

HALLITUKSELLE ON KOVA PAIKKA myöntää, ettei Suomi pysy pystyssä pelkällä julkisella sektorilla ja valtionyhtiöillä. Verotulot häviävät ja valtion rahat loppuvat, kun yksityiset yritykset eivät toimi, työllistä, tuota ja maksa veroja.

Punavihreä hallitus joutuu toimimaan ideologiansa vastaisesti. Sen on tehtävä kaikkensa yksityisen elinkeinoelämän pelastamiseksi, mikäli se aikoo jatkaa koronakauden yli ja hallituskauden loppuun.

One Response

  1. Punavihreä hallitus joutuu toimimaan ideologiansa vastaisesti. Sen on tehtävä kaikkensa yksityisen elinkeinoelämän pelastamiseksi, mikäli se jatkaa koronakauden yli ja hallituskauden loppuun. Suomi ei pysy pystyssä pelkällä julkisella sektorilla ja valtionyhtiöillä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *